maanantai 19. marraskuuta 2012

Kauppa ja eräs sen tuote

Ostin Windows kasin heti kun niitä rupesi saamaan. Jonkin aikaa ihmettä pyöriteltyäni päädyin shoppailemaan. Tiesin, että windowskaupasta löytyy myös ilmaisia tuotteita. Siispä rohkeasti vain sisään ja lakki käteen. Kauppiasta ei näkynyt. Siinä suhteessa tilanne oli saman tapainen kuin vapaa-ajan asuntomme lähellä olevassa 45000 kanan kanalassa, jossa tosin pankki- tai luottokortti eivät kelpaa vaan ostos maksetaan kolikoilla seinässä olevaan reikään. Siis munaostos. Munat ovat hyllyillä 30 kappaleen levyissä hyvässä järjestyksessä. Koko kanala on tietenkin suurimmaksi osaksi automatisoitu. Yksittäisten asiakkaiden ostosten tietotekniikka on piilossa seinän takana. Arvaan, että laitteisto muistuttaa kenkälaatikkoa. Kanalan hoitamiseen liittyvä tietotekniikka on hiukan isompaa, samoin kuin munien tukkutoimituksetkin välivarastoihin ja niistä eteenpäin.

Entäpä tämä uusi shoppailukohteeni.


Windowskaupan lisäksi tiedossani on kaksi muuta supermarkettia, Android käyttöjärjestelmän laitteisiin liittyvä Google Play sekä Apple Store. Markettien ”tavaran asettelu” on aika lailla saman tapaista. Ensimmääiseksi asiakkaalle tarjotaan suosituimpia ja uusimpia tuotteita. Muu ”tavara” on ryhmiteltynä. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse tyytyä myyntihenkilön ohjeeseen ”siellä niitä on hyllyssä”. Hakutoiminnolla pääsee suoraan tavoiteltuun kohteeseen, jos tietää mitä hakee ja tuote kuuluu valikoimaan. Hinta on kaikissa kolmessa ”ketjussa” selkeästi ilmoitettu, samoin ilmaiset tuotteet tunnistettavissa. Karkkihyllyjä edustavat varmaankin pelit ja tuotteet joissa on enemmän ”ulkoista koreutta” kuin ”sisäistä kauneutta”. Erona vanhakantaisiin shoppailukohteisiin on se, että ”tavara” toimitetaan viivytyksettä suoraan kotiin. Enimmäkseen olen näistä ”digisupermarketeista” hankkinut ilmaistuotteita. Tällä shoppailukerralla valitsin tuotteen nimeltä ”Karttaselain”.


Valintaani vaikutti enemmän uteilaisuus kuin tuotteen äärimmäisen ilmeikäs ja informatiivinen logo. Kolmesta karttanäkymästä (maastokartta, maastokartta ja kiinteistörajat sekä ilmakuvat) minulla on oletusnäkymänä maastokartta. Oletuszoomauksella näkymä muistuttaa autoilijan tiekarttaa. Hiirellä raahaamalla voin keskittää kartan haluamalleni alueelle. Nimiä on näkyvissä hyvinkin kattavasti. Kartan vasemmassa alakulmassa on mittakaava kilomereinä tai metreinä. Meillä harvinaisempia mailimittoja voi opiskella myös näkyvän maili- jalkamittakaavan avulla. Zoomasin karttanäkymän sopivaksi selvittämään matkaa vapaa-ajan asunnoltamme Turun osuuskaupan lähimarkettiin (nykyhienosti Sale). Tulos näytti olevan noin 1000 jalkaa, varmaankin kohtalaisen oikea. Epäilin kyllä, että näytön vaaka-pysty -suhde tuottaa vähän epätarkkuutta, mutta voinhan tarvittaessa ostaa Maanmittauhallituksen virallisen suunnistus- tai tonttikartan tai tehdä hiukan aritmeettisia harjoitustehtäviä. Toistaiseksi taidan pärjätä tällä. Voin siis suurentaa karttanäkymän myös hyvän suunnistuskartan mittakaavaan, joten ennakkovalmistautuminen tuleviin marja- ja sieniretkiin saa aivan uuden lähtökohdan. Paperituloste on tietenkin läppäriä mukavampi ottaa mukaan, mutta kaipa tämän sovelluksen voisi saada myös uuteen Lumia 920:een. ”Sisäistä kauneutta” sovelluksesta kyllä löytyy.

Marrakuussa 2012
Hannu HaapasaariEi kommentteja:

Lähetä kommentti