torstai 30. toukokuuta 2013

Raspberry Pi ja riistakamera

On helppo ratkaisu katsella maailmaa vain hyvin pienestä reiästä – näkee juuri sen minkä ansaitsee. Haasteellisempaa on ryömiä tuosta ikkunasta maailmaan.

Kirjoitan tätä blogia maaseudun rauhassa, ystävällisten ihmisten yhteisössä. Täällä ei ole vaaraa, että törmäisi yksityisyyden suojan varjolla kiukutteleviin haaskalintuihin tai pikkumaiseen nipottamiseen. On hyvä, että "Ystävyyden talo" (John Steinbeck, Tortilla Flat, 1935) on vieläkin jossain olemassa ja täälläkin tavoitettavissa. Katso vaikkapa Toini Havun kirjoitus nettiosoitteessa http://www.hs.fi/juttusarja/kritiikinklassikot/artikkeli/Steinbeckin+Tortilla+Flat/1135244928070

Minulla on kaksi Raspberry Pi model B -värkkiä. Laitteen on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation. Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä ARM11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin. Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua. Käytössä sähkön ottoteho on 3-4 wattia. On siis melkein vihreä laite. Tietokonehan se on toki tämäkin. Siinä on suurin piirtein käyttöön tarvittavat liitännät ja toiminnot. Käyttöresurssit ovat huomattavan niukat. Ajatuksenani on kokeilla raspia riistakameran palvelimena.

Valmiissa maailmassa on hyvinkin päteviä, monipuolisia riistakameroita, mutta minähän yritänkin nyt käyttää sitä pientä ikkunaa. Tälle kamerapalvelimelle tulee pääsemään vain ssh-yhteydellä. Kaikki tarpeelliset seuranta- ja ylläpitotoimet suoritetaan siis ”etänä, mustalla ruudulla”. Koska resurssien etäkäyttö on pudotettu minimiinsä, on vastapoolina kotona (tai maailmalla) älykkäampi ja suorituskykyisempi tietokone. Homma kaikkineen vaatii hieman ideointia ja kohtalaisen määrän tutkimista. Kokeilujen perusteella raspi pystyy juuri ja juuri tehtävään.

Kameraohjelmana käytän pientä sovellusta fswebcam. Käynnistän ohjelman bash-skriptillä, joka ensin siirtää käyttäjänsä sopivaan työhakemistoon. Kameran tarvitsemat ohjaustiedot voin sisällyttää kaikki samaan komentoon. Tallennus ohjataan tällä komennolla hakemistoon, josta havaintotiedot sitten löytyvät. Mainittu komento sisältää myös ajastustiedon. Malleja komennon kirjoittamiseksi löytyy netistä. Tällä sivulla on eräs:
Komento tallentaa kameran ottamia kuvia annetuin aikavälein. Toiminnon periaate on samantapainen kuin esimerkiksi tiehallinnon kelikameroissa. Live-videota voi tietenkin yrittää, mutta raspin resurssit eivät riitä siihen kunnolla.

Tallessa on siis aina viimeksi otettu kuva. Kuvaushistorian kerääminen vaatii omat keinonsa. Käytän tietojen keräämisessä taustaprosessia cron. Tämä on aivan perusväline, yksinkertainen käyttää. Rajoituksena on prosessin ”harvakäyntisyys”, joten kuvattava yökissa saattaa hyvinkin välttyä joutumasta kuvatuksi – tai olla onnekas ja päästä kuvaan. Kuva-aineiston kerääminen vaatii vähän muutakin, esimerkiksi cron:in käynnistämän pikku skriptin, jolla kuva siirretään havaintohakemistoon. Toinen skripti ryhmittelee myöhemmin, tunnin välein, aineiston tuntihakemistoihin, cron:in avulla tietenkin.

Kun raspissa on käytössä vain ssh-palvelin, pitää kuva-aineisto raspista käsin toimien siirtää käyttäjän tietokoneelle katseltavaksi. Grafiikkakuorman pitämiseksi kohtuullisena käytän raspissa komentoriviltä ajettavaa ftp asiakasohjelmaa. Sekin ajetaan pikku skriptillä, joka siirtää automaattisesti koko halutun sortimentin käyttämäni kaupallisen webhotellin palvelimelle. Sitä ennen aineisto vielä paketoidaan komentoriviohjelmalla tar (tape archiver – huomaa historian siipien havina). Tyypillinen vuorokauden paketin koko on tässä tapauksessa ehkä 20 MB ja kuvien määrä esimerkiksi 1440. Hotellipalvelimeni tallennustilat riittävät aika monellekin paketille. Kotikoneeni ftp:llä lataan aineiston katselua varten.

Aineiston katselu tapahtuu kotikoneelle asennetun php-koosteen minigal nano avulla. Tuntihakemistojen lisääminen ja poistaminen on helppoa ja se pystyy kätevällä tavalla näyttämään kuvia suurestakin kuva-aineistosta.

Jos olisin opettaja, antaisin arvoisalle lukijalleni tehtävän: ”Kokoa riistakamerajärjestelmä käyttäen enintään 10 euron usb-liityntäistä kirpputorikameraa, laitetta Raspberry Pi sekä tarpeellisia ulkoisia ja kodin sisäisiä palveluita. Aikaa on.”

Maaseudun rauhassa toukokuussa 2013
Hannu Haapasaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti