keskiviikko 26. kesäkuuta 2013


Cubox – GeeXbox – Xbmc

GeeXboX on Linux-jakelu, jossa on mahdollista käyttää esimerkiksi valmiiksi konfiguroitua XBMC Media Center-ohjelmistoa HTPC (Home Theater PC) kotiteatterina. XBMC on mediasoittimen tapaan toimiva graafinen käyttöliittymä.

GeeXboX itsessään ei ole sovellus, vaan se on täydellinen monipuolinen nopean käynnistyksen käyttöjärjestelmän. GeeXboX Linux-jakelu on kevyt ja suunniteltu yhtä tarkoitusta varten, muuntaa tietokone multimediasovellusten käyttöalustaksi. Voitaneen siis puhua sulautetusta järjestelmästä.




Olen aikaisemmin käyttänyt XBMC:tä myös Raspberry Pi:ssä, mutta kuten jo ennakkoon arvelin, sen suorituskyky ei mitenkään riitä multimediatehtäviin. Miniatyyrikoneessani Cubox pro:ssa on vapaata keskusmuistia noin puolitoista gigaa ja ARM-prosessori pystyy ilman kiidytystäkin esimerkisi käsittelemään viedotallennetta. Pitää vain saada sopiva softa rouskuttamaan multimediaa – ja softalle siis alusta. Toisin kuin Raspberryssä, jonka ympärille on kehittynyt vilkas ja monivivahteinen yhteisö, Cubox:iin on kaikki hiukan enemmän hakusessa. Raspini suorittavat kyllä monipuolisesti ja varmasti niille antamiani tehtäviä. Cubox:ini pystyisi kaikessa samaan, mutta sen parempi suorituskyky olisi niissä tehtävissä hieman hukkakäytössä.

Tukin moneen kertaan mahdollisuuksia asentaa GeeXboX laitteeseen. Tehtävä näytti monimutkaiselta. Oli ilmeisesti myös mahdollista tehdä kohtalokkaita virheitä asennustoimissa. Kokemukseni on osoittanut, että jos se on mahdollista, niin se myös tapahtuu. En keskittynyt riittävästi maaseudun rauhassa toimiin, ja kun ajatus harhaantuu, niin myös lipsahtaa. Ensimmäinen yritykseni sotki koneen falsh-muistin ja sen jälkeen minulla oli vain 5x5x5 sentin kokoinen musta laatikko. Tarkkaan katsoen voin havaita, että verkkokortti näytti olevan hengissä. Muuten laitteessa ei näyttänyt olevan elämää. Joku varmaankin toteaa, että mitäs hölmö ryhdyit hommaan, jota et osaa. Kysynpä, että mitäs jos et aikanaan olisi kokeillut pyörällä ajoa tai uimista ensimmäistä kertaa. Pikku (isokin) epäonnistuminen sopii kyllä minulle, harrastajalle – jollekulle taas sopii valmis maailma. Ajattelin, ettei näin hienoa laitetta voi sentään pitää pelkkänä sisustuselementtinä. Olin joskus nettiä penkomalla selvittänyt täysin kuolleen Aspire Onen käynnistyksen palauttamisen. Valmistusprosessissa on tavalla tai toisella Cubox:in muistiin tungettu käynnistysohjelmisto. Voisinko tehdä sen myös itse. Voisin, sillä muutoinhan en kirjoittelisi tätä vaan ohikulkiessani loisin kaihoisia katseita pieneen mustaan sisustuselementtiin ja ajattelisin, että kuinka paljon näppärää älyä maailmassa hukataankaan.

SolidRun:in wiki-sivustoilla kerrotaan monipuolisesti Cubox:in ominaisuuksista, käyttömahdollisuuksista, käynnistysjärjestelmästä, asennuksista ja säätämisestä. Tietoa on olemassa. Tieto on melko hajallaan – ja miten se muutoin voisi ollakaan. Aikaisemmin uudet it-maailman tiedot piti lukea varta vasten tehdyistä ohjekirjoista. Kirjoja tehdään edelleenkin. Maailma on kyllä muuttunut siten, että tietojen etsiminen netistä taitaa useimmin olla etusijalla. Tässä tarvitsemiani tietoja on nimenomaan kätevää hakea netistä.

Mainituilla wiki-sivuilla selostettiin erilaisia menetelmiä esimerkiksi flash-muistin päivittämiseksi. Löytyi myös lääke ”kuolleen lasaruksen” (kirjoittajan ilmaisu, ei tietoteknistä slangia) henkiin herättämiseen. En yritä kuvailla yksityiskohtaisesti toisella linux-koneella tekemääni palautusta. Se oli sen verran monimutkainen, että varmaankin jotain oleellista jäisi pois ja ohjeen mukaan yrittäjän homma kaatuisi. Itse onnistuin kolmannella kerralla. Netissä oli ladattavaksi muutama välttämätön paketti, jotka purin ja sijoitin usb-muistitikulle. Lisäksi varmistin Linux-koneellani, että asennettuna olivat Cubox:iin tapahtuvaa tiedonsiirtoa varten tarpeelliset ohjelmat. Siirto tapahtui sarjaliikenteellä Linux-koneen usb-portista Cubox:iin kytketyllä kaapelilla. Kun Cubox oli ”herännyt” loput asennuksen vaatimat toimet tein Putty-ohjelman ssh-yhteydellä. Ohjeet olivat paikoin sen verran pelkistettyjä, että tarvitsin todellakin kolme yritystä, ennen kuin homma oli valmis.

Nyt on Cubox:illani, kukin erillsellä, pikkusormen kynnen kokoisella microsd-kortilla, kolme käyttistä, Ubuntu 12.04, Arch linux ja GeeXboX. Ensimmäisiä tehtäviä uudella miniatyyri-multimedialaitteellani oli sääennusteen säätäminen näyttämään kahden paikkakunnan säätietoja. Niitä onkin tällä kesäkelillä mukava katsella. Elisa-viihteen tallenteita voin pikku ihmeelläni myös katsella netin kautta. Testattavana on ollut myös surkein nettitikkuyhteyteni. XMBC:n ilmeisen fiksu kuvanpäivitystapa yhdessä youtuben palvelun kanssa antavat juuri ja juuri mahdollisuuden videoiden katseluun surkealla nettitikkuyhteydellä youtubesta. Musta pikku kuutioni saattaisi siis auttavasti palvella myös maaseudun rauhassa. Latauksia joutaa kyllä vartoilemaan, sillä kiirettähän eläkeläisellä ei ole siellä eikä täällä, vaikka joku muuta väittäisikin.

Joudun palauttamaan mieleeni XBMC:n käyttämisen kikkoja. Käyttötaitojen palauduttua saan boksistani ulos yhtä sun toista muutakin. Peruskäyttäjän välineiksi nämä miniatyyrikuutiot ja saippuarasiat ovat ehkä hieman haastavia, mutta Don Quijoten aseenkantajalle hyvinkin mielenkiintoisia. Eipä olisi Sancho Panza aikoinaan arvannut, että hänen faninsa laajentaa taulutelkkarinsa hyödyntämään myös nettiä.

Tampereen helteessä 2013
Hannu Haapasaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti