tiistai 16. heinäkuuta 2013


Cubox-GeeXbox-kokemuksia


Cubox:ini GeeXboX on ollut tutkimisen kohteena. XBMC käyttöliittymä on osa ”valmista maailmaa”. Käyttöliittymä tottelee sekä näppäimistöä että hiirtä. Miellyttävä yllätys on ollut, että voin komentaa Cuboxiani myös taulutelkkarimme kapulalla. Jos pysyttelen graafisessa ”valmiissa maailmassa”, hoituu XBMCn menujen käyttö kätevästi, televisionomaisesti. Komennot välittyvät viiveittä. Toimintaviiveitä tietenkin tulee johtuen surkeasta mobiilidatayhteydestä ja osin Cubox:in suorituskyvystä. Todellakin, täällä ”maalla” tietokoneitteni tukiasemana toimii kännykkä. Yhteyden kaista ei ole mitenkään riittävä multimediatoimiin, mutta joutuuhan suunnistajakin kilpailussaan joskus valitsemaan umpimetsän mukavan polun tai metsätien sijasta. Tietenkin palveluntarjoaja myisi mielellään nopeamman yhteyden, kalliilla hinnalla, mutta ottaen huomioon laitteitteni ja ohjelmistojeni mitättömät kustannukset olisi enempi sijoittaminen datayhteyteen sekä hölmöä että tyylitöntä.

Ensi tuntumalta vaikuttaa siltä että XBMC:n käyttäjä on kovastikin sidottu käyttiksen suljettuun ”valmiiseen maailmaan” - vain se on mahdollista, mitä
valikoista löytyy. Toki se riittää useimmille multimedian käyttäjille, ja onhan käyttömukavuus mukavan käytännöllistä. Mitä siis löytyy.

Videot
Videovalikon toimintoja ovat ”Tiedostot” ja ”Lisäosat”. Valinnalla ”Lisäosat” voidaaan paitsi ottaa käyttöön jo asennettu lisäosa myös asentaa tarjolla olevia lisäosia. Lukuisista lisäosista mainittakoon esimerkiksi YouTube, Elisa Viihde ja Documentary.net. YouTube on melkein missä olosuhteissa hyvänsä toimiva järjestelmä, Elisa Viihteestä kokemukseni ovat pääasiassa kielteisiä. Se toimii miten kuten ”Elisan kattavassa verkossa”, kunnolla ei juuri muualla – ei myöskään kännykkätukiaseman varassa olevassa Cubox:issani. Mielenkiintoista on, että useimmat muut tarjolla olevista lisäosista toimivat. Documentary.net:istä valitsin katseltavakseni ”Nature”-ryhmään kuuluvan tallenteen ”A Norway Passage – The Most Beautiful Voyage”. Risteilyalus ”Nordnorge” matkasi Bergenistä Kirkenesiin. Kuvaus oli upeaa, kuva laadukasta ja myös selostus musiikkeineen toistui erinomaisesti. Kännykkäyhteydestä huolimatta näyttöpuskurin lataus ei kertaakaan pysäyttänyt esitystä. Erinomaista. Kun vielä Cubox:ini on komennettavissa käytössä olevan taulutelkkarin kapulalla, voin todeta, että tältä osin toiminta on juuri niinkuin pitääkin.

Kuvat
Kuvat-toimintoon on samoin mahdollista asentaa lisäosia, esimerksi osat nimeltä ”google” ja ”Picasa”, jotka eräiden muiden lisäksi ovatkin käytössäni. ”Valmiista maailmasta” olen välillä siirtynyt ”harrastajan tontille”. Käyttöjärjestelmänähän on GeeXboX linux – siis linux. Harrastajan on varmaankin kätevintä ottaa ssh-yhteys koneeseen ja sen avulla suorittaa säätö- ym. toimia. Samoin käyttiksessä on toiminnassa ftp-palvelin, kuinkas muuten. Olen sekä toisesta linux-koneesta, Android-tabletista, Android-kännykästä että Windows-koneestani käsin käyttänyt em. yhteyksiä. Windows-koneeni TotalCommanderilla mm. tein paikallisverkossamme ftp-siirtoja ja nyt Cubox:issani on muutama tuhat matkakuvaa. Kolmenkymmenenkahden gigan mikroSD-kortin muistista on tällä hetkellä käytössä kaiken kaikkiaan noin 35%. ”Kuvat”-toiminnossa voin käynnistää diaesityksiä (slideshow). Niistä on mukava muistella joskus toteutettujen matkojen tunnelmia. Diaesitykset toimivat erinomaisesti.

Sää
XBMC:n päävalikosta kannattaa vielä mainita ”Sää”. Tähän toimintaan voi valita kolmen paikkakunnan sääennusteen. ”Sääprofeetankin” voisi valita. Olen käyttänyt oletuksena olevaa ”Weather Underground” -palveluntarjoajaa. Paikalliset sääennusteet saan melko monipuolisina ja kohtuullisella tarkkuudella. Kun maaseutasunnollamme käytettävissä oleva viljelypinta-ala on kahdessa lohkossa selvästi alle aarin luokkaa, en tarvitse tarkempia ennusteita. Pyöräilykelit varmistamme vielä katsomalla ikkunasta ulos ja ennusteiden osuvuuden todennamme empiirisesti.

Järjestelmä
Järjestelmä-valikossa on valittavissa ”Asetukset”, ”Tiedostonhallinta”, ”Käyttäjäprofiilit” ja ”Järjestelmän tiedot”. Viimeksi mainittu valinta tuo näkyville mm. koneen ip-osoitteen paikallisverkossa (ei siis tarvitse lähteä mustalta ruudulta kyselemään). Tietoa ip-osoitteesta tarvitsen mm. ssh- ja ftp-yhteyksien muodostamiseen.

Päävalikossa on lisäksi valinnat ”Musiikki” ja ”Ohjelmat”. Jälkimmäisessä valinta ”GeeXboX network configuration” oli tarpeen laitteen liittämisessä langattomaan paikallisverkkoon. Kokeilin kahta donglea. Kummallakin langaton yhteys syntyi ongelmitta sekä kodin kiinteään tukiasemaan että kännykän tukiasemaan. Kannattaa myös mainita ”Ohjelmat”-valikon valinta ”RSS Editor”. Sen avulla sain Yle:n uutisotsikoiden nauhan juoksemaan tuttuun tapaan näytön alariville. Olen myös asentanut ohjelmavalikosta Web-selaimen, mutta se ei likikään anna totuttua graafisten selainten käyttömukavuutta. Koska Cubox:issani on käynnissä webpalvelin, voin toki ulkopuolisesta tietokoneesta ottaa selainyhteyden Cubox:ini web-tarjontaan.
Tämän Cubox:iin sijoittamani XBMC:n käytettävyys on opettelun jälkeen osoittautunut kohtalaiseksi – kapulaa käyttäen jopa melko hyväksi. Kun vielä valmiiden ominaisuuksien loppuessa voin paeta ”mustalle ruudulle”, niin mikä ettei.

Maaseudun rauhassa heinäkuussa 2013
Hannu Haapasaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti